Over het bureau
Na eerder gevestigd geweest te zijn in Landsmeer (NH) en Zaandam is het bureau nu gevestigd in de buurt van Leiden, in het dorp Oud Ade. Het bureau heeft altijd een bescheiden formaat gehad wat zorgde voor korte communicatielijnen en goed klantencontact. Momenteel wordt het bureau alleen gerund door de naamgever Wim Klaassen, dat werkt efficiënt en kostenbeperkend. Daar waar nodig laat hij zich ondersteunen door deskundigen uit zijn netwerk. Zijn kennis en vaardigheden strekken zich uit tot alle fasen van het werk: Van ontwerp tot bouwbegeleiding. Ruime ervaring is opgedaan in meerdere sectoren en op verschillende schaalniveaus. In nieuwbouwprojecten als: particuliere en projectmatige woningbouw, kleine en middelgrote utiliteitsbouw en voorts bij uitbreidingen en verbouwingen van o.a. woningen, scholen en buurthuizen. Daarbij worden alle voorkomende architectenwerkzaamheden verricht, onderverdeeld in de fases: ontwerpen, uitwerken, bestekstukken opstellen, contractfase coördineren en begeleiden van en toezien op de uitvoering.
Specifieke deskundigheid is ontwikkeld bij het verrichten van opdrachten met sterk beperkende randvoorwaarden, zoals strikte planologische regelgeving of situatief ruimtelijke beperkingen. Zie als voorbeelden villa aan het Noordhollandsch Kanaal in Landsmeer en de uitbreiding OBS Hannie Schaft in Zaandam.
Sterke punten van het bureau zijn:
* Analytische vaardigheden
* Creativiteit in het vinden van oplossingen
* Bouwkundige deskundigheid door opleiding en ervaring
Wim Klaassen
Na de HTS studeerde Wim aan de TU Delft met als afstudeerrichting Architectuur. De befaamde architect Aldo van Eyck was hoofdmentor bij zijn afstudeerproject, een groot vrijetijdscentrum voor en gesitueerd in Amsterdam-Noord. Direct na het beëindigen van zijn studie werd Wim gevraagd parttime te komen werken op de TU Delft als docent en onderzoeker binnen de leerstoel Typologie van gebouwen. Als architectuurmentor hielp hij studenten hun ontwerpvaardigheden te ontwikkelen. Zij bleken enthousiast te zijn over en veel baat te hebben bij het werken met begrippen als: ’typologie van het gebouw’, ‘essentie van de opgave’ en ‘architectonisch concept’ . Ontwerpmiddelen die Wim zelf ook nog steeds met succes in zijn eigen praktijk toepast.
Inmiddels heeft hij meer dan 30 jaar ervaring opgedaan als praktiserend architect. Eerst onder eigen naam en vervolgens als freelance medewerkend architect bij ADP architecten in Amsterdam. Van 1991 tot 1998 werkte hij samen met Peter Copier onder de naam ‘klaassen + copier – architecten’. Vanaf 1998 worden alle werkzaamheden verricht onder de huidige bureaunaam: ir. wim klaassen – architect. Met veel genoegen oefent hij zijn vak uit. Zorgvuldig wordt het ruimtelijk idee, meestal al snel ontstaan na een eerste bezoek aan de locatie, getoetst aan de mogelijkheden en uitgewerkt in een schets, maquette of 3d-tekening. In een open dialoog met de opdrachtgever wordt het plan dan verder uitgewerkt. Met veel plezier wordt de daadwerkelijke bouw gevolgd en het resultaat na totstandkoming beleefd. Een leuker vak bestaat eigenlijk niet.
Diversiteit en samenwerking
Ons werk
Ons werk en onze thema’s
Het belangrijkste onderdeel van onze werkzaamheden bestaat natuurlijk uit ruimtelijke vormgeving en advies in de vorm van een architectonisch ontwerp. Dat gebeurt d.m.v. schetsen, 2D en 3D tekeningen en soms m.b.v. maquettes. Plannen worden in Revit uitgewerkt tot een BIM-model. (Bouw Informatie Model). De BIM-methodiek biedt goede mogelijkheden tot samenwerking in het 3D-model met andere adviseurs waardoor betere coördinatie mogelijk wordt en het bouwen efficiënter en exacter kan worden voorbereid. De meeste opdrachtgevers vragen ons naast het architectonisch ontwerp ook nog de volgende architectenwerkzaamheden te verzorgen:
1. aanvraag omgevingsvergunning
2. bouwvoorbereiding (bestek en tekeningen)
3. advies aanbestedingswijze en aannemersselectie
4. begeleiden totstandkoming aannemingscontract
5. directievoering tijdens de bouw
6. bouwtoezicht bij de uitvoering
Vaak terugkerende thema’s in ons werk zijn:
Het aansluiten van een nieuw deel op een bestaand gebouw geschiedt meestal via een intermediair. Een – vaak glazen – tussenlid waarmee een harmonieuze verbinding tot stand gebracht wordt. Dit om ‘botsingen’ tussen materialen en maatverhoudingen te vermijden. Tenzij die botsing natuurlijk juist gewenst is.
Een van belangrijkste ‘tools’ van een architect is het werken met en toelaten van daglicht in zijn ontwerpen. De beleving van een ruimte, het belang van een plek, het ondersteunen van een zichtlijn of een route. Bij dat alles speelt daglicht een belangrijke rol. In onze ontwerpen wordt daglicht vaak tot ver in het gebouw gebracht door toepassing van veel glas of een lichtstraat bij de entree.
In onze plannen komt vaak een ‘cesuur’, een scheiding of insnijding voor. Om gevelvlakken ‘los’ te snijden. Maar ook om bouwdelen te scheiden én te verbinden tegelijk.
Visie en werkwijze
Bij het ontwerpen wordt gezocht naar de “essentie van de opgave”, naar de mooie en unieke kansen die in een opdracht verborgen liggen. Deze worden meestal gevonden in een analyse van drie belangrijke ontwerpaspecten: programma (van eisen), locatie en relaties. In een goede interpretatie van deze aspecten ligt de basis voor een goed architectonisch concept. Dat levert telkens weer een uniek project, geheel afgestemd op de wensen van de opdrachtgever, passend op de locatie in harmonie met z’n omgeving.
Het exact formuleren van de opgave levert een groot deel van de oplossing.
Programma van eisen
Een goed ontwerp begint met een juiste invulling van het programma van eisen. Allereerst met het bepalen van de benodigde ruimte voor de expliciet geformuleerde kwantitatieve wensen. Maar – in onze ogen – belangrijker is een goede vertaling van de meer impliciet aanwezige kwalitatieve eisen. In het ontwerp voor een schoolgebouw zal het architectonisch concept samenhang vertonen met de onderwijskundige visie van het team. Een museum kan zelfingenomen, zeer aanwezig en afstandelijk zijn, maar ook dienstbaar, ingetogen en laagdrempelig. Bij een woning is een visie op ‘het wonen’ van belang voor de vormgeving. Kortom: Een goed ontwerp levert de benodigde ruimte en een visie op het gebruik ervan.
Locatie
Iedere locatie is uniek. De karakteristieken van de plek vormen een belangrijke inspiratiebron voor onze ontwerpen. We gaan altijd op zoek naar de Genius Loci, de “geest van de plek”. Daardoor ontstaan op de locatie toegesneden oplossingen. Met elk ontwerp willen we een bijdrage leveren aan een positieve ontwikkeling van de locatie. Natuurlijk wordt daarbij gekeken naar en zo mogelijk inspiratie geput uit de regionale bouwtraditie. Immers, geen heden zonder verleden.
Echter: Het leveren van betekenisvolle architectuur ontstaat niet door de geschiedenis na te bootsen, maar door de kwaliteiten er van te (h)erkennen en er op voort te borduren. Dat alles vanuit het besef dat het enige dat niet verandert is dat uiteindelijk alles verandert.
Relaties
In elk ontwerp wordt gestreefd naar de juiste relaties tussen elkaar wederkerig versterkende tweeling-fenomenen. Goed afgestemde verhoudingen tussen licht en donker, privé en openbaar, open en gesloten en vooral: tussen bestaand en nieuw. Met name bij nieuwe gebouwen in bestaande situaties en bij uitbreidingen aan en verbouwingen van bestaande gebouwen. Daarbij worden deze met zoveel respect benaderd en behandeld als zij verdienen.
Architectonisch ontwerpen betreft het met bouwkundige middelen bepalen van ruimte in een vorm die er daarvoor niet was. Op een plek die er altijd al was en door het ontwerp (een nieuwe) betekenis krijgt. Daarmee verandert ook de omgeving.
Een bouwwerk levert ruimte om te wonen, te werken, te leren, te spelen, te bezinnen, enz . Belangrijk is het gebruikers ruimte te geven om zich hun gebouw en hun omgeving naar eigen inzicht en wensen eigen te maken.
Tadao Ando
Disclaimer
Wij streven naar correcte informatie via deze website. Wij kunnen echter niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop zij wordt ontvangen, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Meerdere van de gepresenteerde projecten zijn al geruime tijd geleden opgeleverd. Een aantal daarvan is zonder onze bemoeienis op initiatief van de eigenaar aangepast of gewijzigd. Dat is wat gebeurt met de gebouwde omgeving. De tand des tijds.
Mede daarom kunnen aan de informatie op deze website geen rechten worden ontleend en aanvaarden wij geen enkele aansprakelijkheid voor schade als gevolg van onjuistheden en/ of gedateerde informatie. Wanneer u meent incorrecte informatie aan te treffen of als u vindt dat informatie geactualiseerd zou moeten worden dan verzoeken wij u daarover contact met ons op te nemen via: info@wimklaassenarchitect.nl