Uitbreiding en verbouwing Dorpshuis Landsmeer
Opdrachtgever: Stichting Dorpshuis Landsmeer

Het Dorpshuis Landsmeer is in de 2e helft van de vorige eeuw in drie fasen tot stand gekomen. De laatste wijziging / uitbreiding, de toneelzaal, stamt uit de 70er jaren. Het huidige stichtingsbestuur is met veel ambitie bezig het gebouw in fasen geschikt te maken voor nog eens enkele tientallen jaren gebruik. Dit gebeurt in fasen, enerzijds om het gebouw in gebruik te houden, anderzijds omdat de financiŽle middelen geen andere keuze mogelijk maken.

Onze opdracht bestond uit het verbeteren en renoveren van het ingangsgebied en de bouwkundige integratie van de bibliotheek Landsmeer in het gebouw.

Om voldoende halruimte te realiseren en een lift en nieuwe trap te kunnen maken hebben we de ingang aan de Calkoenstraat iets naar buiten gehaald. In ons ontwerp hebben we er voor gekozen duidelijk te laten zien welke delen toegevoegd zijn door een afwijkende detaillering en kleurstelling van de gemetselde gevel.

De niet meer in gebruik zijnde gymzaal bleek heel geschikt te zijn om de bibliotheek in te huisvesten. De hoogte was groot genoeg voor een insteekverdieping met grote vide. Door de op het noorden georiŽnteerde gevel komt voldoende licht binnen voor een bibliotheek zonder dat het er in de zomer te warm wordt. De grote houten puien moesten wel allemaal worden vervangen.

In het najaar van 2011 zijn we begonnen met het tekenen van de 4e fase. Deze uitbreiding en verbouwing zal halverwege 2012 gerealiseerd worden.